Vprašanje prejeto na naš info mail:

Pred dnevi sem imel prometno nezgodo kot motorist, in sicer mi je med vožnjo skočila na cesto srna, v katero sem se zaletel. Ob trku sem padel in utrpel zlom roke ter udarec v glavo, prav tako pa je nastala velika materialna škoda na motornem kolesu. Zanima me, ali sem upravičen do kakšne odškodnine?

Odgovor:Pravica do odškodnine je v vašem primeru odvisna od določenih okoliščin, in sicer je pomembno, ali je na cesti, na kateri se je zgodila prometna nezgoda, postavljen znak, ki voznike opozarja na povečano možnost pojavljanja srn na cesti. Najpomembnejše pa je, da imate poleg obveznega tudi AO + avtomobilsko zavarovanje, ki krije telesne poškodbe voznika in delni ali splošni kasko, ki krije škodo na vozilu.
Če cestni odsek, kjer smo doživeli prometno nesrečo (trk z divjadjo), ni bil opremljen z znakom, ki bi nas opozarjal na nevarnost, pa je po 7. odst. 54. člena Zakona o divjadi in lovstvu, podana odgovornost upravljavca lovišča oz. lovske družine. Zakon namreč določa, da za škodo na divjadi in na vozilu, ki jo povzroči trk divjadi in premikajoče se vozilo, odgovarja upravljavec lovišča, v kolikor se ugotovi, da je škoda nastala zaradi dejanj upravljavca. Tukaj kot dejanje upravljavca šteje tudi dejanje, ki bi ga moral storiti (postavitev znaka), pa ga zaradi malomarnosti ni storil.

Za vse hitre nasvete smo vam na voljo na: 030-300-605